Stand van zaken verduurzaming

dinsdag 15 februari 2022

In de provincie Noord-Holland liggen verschillende bedrijventerreinen waar vooruitstrevende initiatieven zijn opgestart met betrekking tot de energietransitie. Een aantal van deze initiatieven zijn door de provincie aangewezen als koplopers. Ondernemers op deze terreinen hebben bijvoorbeeld al fors geïnvesteerd in energiebesparing (o.a. LED, isolatie of andere maatregelen), gezamenlijke inkoop van energie en/of grootschalige opwek van duurzame energie (o.a. zonnepanelen) en zijn toe aan een volgende stap.

In Noord-Holland zuid zijn SAENZ en de GreenBiz IJmond benoemd als koplopers initiatieven. De provincie Noord-Holland heeft het besluit genomen om deze koplopers (onder voorwaarden) financieel te ondersteunen via een speciale subsidieregeling. Doel is dat de koplopers sneller en makkelijker kunnen innoveren maar ook dat de opgedane kennis en ervaring gedeeld kan worden met en toegepast kan worden op andere bedrijventerreinen.

Vanuit het koplopers initiatief GreenBIZ IJmond is het doel om concept en werkwijze via een Living Lab te verkennen op 3 andere bedrijventerreinen en hier zoveel mogelijk lessen uit te leren om deze te implementeren. Er zijn 2 terreinen geselecteerd in de andere omgevingsdienst regio’s (OD Noordzeekanaal gebied, OD Flevoland Gooi- en Vechtstreek).

In het Living Lab worden ondernemers en gemeenten gevraagd om actief kennis te delen en van elkaar te leren en hierin gezamenlijk op te trekken met de omgevingsdiensten en eventuele andere stakeholders (bijv: de parkmanagementorganisatie).

Samen met de GreenBIZ IJmond heeft PHB het bedrijventerrein Business Park A’dam Osdorp (BPAO) gevraagd deel te nemen aan een van de 3 Living Labs.

BPAO wordt als interessant gezien vanwege het lopende energietransitie project, de bestaande publiek/private samenwerking, de lopende samenwerking met de OD Noordzeekanaalgebied en de aanwezigheid van een goede parkmanagementorganisatie. Het Living Lab is 4 februari van start gegaan en eindigt eind maart 2022.

« Terug

Over Amsterdam Osdorp

Parkmanagementvereniging Business Park Amsterdam Osdorp is een vereniging opgericht voor ondernemers en grondeigenaren op Business Park Amsterdam Osdorp om de gezamenlijke belangen te behartigen en te waarborgen op het gebied van parkmanagement.

A'dam Osdorp

Een stijlvol bedrijvenpark