Duurzaam ondernemen hoort er gewoon BIJ! 

dinsdag 26 februari 2019

Door in bijen te investeren, investeer je in je eigen toekomst.

Dat bijen een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving weten we inmiddels allemaal. Ze maken niet alleen heerlijke honing, maar de bestuiving door insecten is noodzakelijk voor ruim 80% van onze voedingsgewassen. Bovendien zorgen ze door de bestuiving van bloemen en planten voor de instandhouding van onze omgeving. Honingbijen zijn daardoor een goede indicator voor de directe leefomgeving. Met het plaatsen van bijenkasten in/bij/op uw bedrijf draagt u bij aan een duurzame en ecologische samenleving en investeert u in lokale en groene economie.  

 

Lees hier het verhaal van Erik Dolstra, eigenaar van Imkerij MeerBijen.

"Ik heb, 4 dagen in de week als financial controller werkzaam, in mijn vrije tijd een uit de hand gelopen hobby....bijenhouden. Toen studenten van de HAS mij vroegen om ze te begeleiden bij hun afstudeeropdracht verdubbelde mijn aantal bijenkasten en was het volgens instanties geen hobby meer. Ik moest me  inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zo werd Imkerij MeerBijen opgericht. In datzelfde jaar kwam ik in contact met de General Manager van Novotel Amsterdam Schiphol Airport. Zijn wens was om bijen te houden en de honing te gebruiken in de keuken. Dit is zo’n succes gebleken, dat in de afgelopen twee jaar nog 14 hotels dit idee hebben omarmt. Ook bedrijven toonden interesse in het plaatsen van bijenkasten. Dit levert mooie samenwerkingen op en geeft mij energie om mijn passie verder uit te bouwen.

Bijenkasten staan bij hotels van Novotel, Mercure, Ibis, INK en Lancaster. O.a. in de grachtengordel van Amsterdam, Passage Den Haag en op de Forward Farms in Abbenes en Houten (samenwerking van Bayer Crop Science en The Greenery om duurzaam groente en fruit te verbouwen)

Het lijkt mij ontzettend leuk om nog een aantal bijenkasten te kunnen plaatsen bij bedrijven en er samen een gaaf project van te maken.

Wat is de investering?

Ik zorg voor alle materialen en de bijenvolken (blijven ook mijn eigendom). Het bedrijf betaalt mijn materiaalkosten terug verdeeld over 2 of 3 jaar, plus een bijdrage aan reis/operationele kosten. Hiervoor krijgt het bedrijf de bijenkasten geplaatst, onderhoud bijenvolken, mogelijkheid om mee te kijken met de imker, en natuurlijk een aantal potjes met eigen honing.

Rekenvoorbeeld: minimaal 2 bijenkasten (periode 3 jaar).

Bijenkasten à Eur 350 per st/jaar, plus jaarlijks een bijdrage in reis/operationele kosten van Eur 225.

Door het bedrijf wordt eenmalig voor Eur 204 een “BHV box” aangeschaft (welke ik samenstel). Deze box bevat: twee imker jacks, twee paar handschoenen, waarschuwingsbordjes en anti steek zalf. Nu zal de term BHV box misschien afschrikken, er is nog nooit iets noemenswaardigs voorgevallen. Het is voornamelijk handig dat er imkerjacks aanwezig zijn bij het bedrijf voor eventuele werkzaamheden in de directe omgeving van de bijenkasten en het meekijken met de imker. (Alle bedragen zijn excl. btw.)"

Contactgegevens:

Erik Dolstra  linkedin.com/in/erikdolstra

Imkerij Meerbijen www.meerbijen.nl

Telefoon: 06 22664501

« Terug

Over Amsterdam Osdorp

Parkmanagementvereniging Business Park Amsterdam Osdorp is een vereniging opgericht voor ondernemers en grondeigenaren op Business Park Amsterdam Osdorp om de gezamenlijke belangen te behartigen en te waarborgen op het gebied van parkmanagement.

A'dam Osdorp

Een stijlvol bedrijvenpark